Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Ο ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2011 ΑΠΟ ΜΙΑ «ΟΛΙΣΤΙΚΗ» ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ

Ας δούμε τον 4ο μήνα του 2011 από μια διαφορετική, πιο ολιστική άποψη, που πιθανώς αφορά την «ενέργεια» όλων μας, σε συλλογικό επίπεδο. Κι ας προσπαθήσουμε να δράσουμε μέσα σε εκείνες τις «αρχές» που μπορούν να μας «συγκρατήσουν» μέσα σε ένα πραγματικά δύσκολο, ανατρεπτικό, εκρηκτικό χρονικό διάστημα που διανύουμε. Γιατί, αν δεν στηριχθούμε στις θετικές αρχές, τότε, πραγματικά κινδυνεύουμε, όπως γίνεται κατανοητό από την παρακάτω προβληματική, σύμφωνα με τις πλανητικές όψεις που σχηματίζονται, τις «τάσεις» που φωτογραφίζουν, αλλά και τη δυναμική που αναπτύσσεται αυτήν την εποχή…
Η μικρή αυτή ανάλυση γίνεται υπολογίζοντας το μεγαλύτερο μέρος του μήνα, δηλ. την κίνηση των πλανητών κατά τις περισσότερες ημέρες του Απρίλη.
Ήλιος- στον Κριό, δηλ. στην Έξαρσή του
Ερμής- στον Κριό και ανάδρομος- σε ουδέτερη για τη φύση του θέση, όμως, καθώς μιλάμε για έναν «ερμαφρόδιτο» πλανήτη, σε τούτη την περίπτωση «παίρνει» από τις ποιότητες του αρειανού ζωδίου και γίνεται πιο «αρσενικός», επιθετικός.
Αφροδίτη- στους Ιχθύς, δηλ. στην Έξαρσή της (κατά το πρώτο 20ήμερο)
Άρης- στον Κριό, δηλ. στη «φυσική του θέση», στο ζώδιο που κυβερνά.
Δίας- στον Κριό, δηλ. σε μια ουδέτερη θέση
Κρόνος- στο Ζυγό, δηλ. στην Έξαρσή του
Ουρανός- στον Κριό, δηλ. σε μια ουδέτερη θέση
Ποσειδώνας- στους Ιχθύς, δηλ. στη «φυσική του θέση», στο ζώδιο που κυβερνά
Πλούτωνας- στον Αιγόκερω, δηλ. κατά τον Χρήστο Παϊζη, μελετητή της Αστρολογίας, στην Έξαρσή του, με πραγματικά σοβαρά επιχειρήματα σχετικά με αυτήν την πεποίθηση της έξαρσης του εν λόγω πλανήτη.
Ας σημειώσουμε δε, πως όταν ένας πλανήτης βρίσκεται εν εξάρσει, τότε μπορεί να εκφράσει τις καλύτερες ποιότητές του, ενώ, όταν βρίσκεται στη θέση του, τότε μπορεί να εκφράσει τόσο τα καλά του, όσο και τα «δύσκολά» του, φυσιολογικά, σε κάθε όμως περίπτωση, δεν κρίνεται η δράση του ως «διαστροφική» και φυσικά, υποστηρίζουμε πως τα πάντα στο σύμπαν (όλες δηλαδή οι φυσιολογικές ενέργειες-ποιότητες των πλανητών στις θέσεις τους) είναι απαραίτητα για την εξέλιξή μας.
Παρατηρούμε, λοιπόν, πως τουλάχιστον για 20 ημέρες μέσα στο μήνα, οι πλανήτες της διέλευσης βρίσκονται σε θέση (Άρης-Ποσειδώνας), σε έξαρση (Ήλιος-Αφροδίτη-Κρόνος-Πλούτωνας) ή σε ουδέτερη θέση (Ερμής-Δίας-Ουρανός)  για τη φύση τους.
Ξεκινώντας από τους πλανήτες που βρίσκονται σε έξαρση, σημειώνουμε πως, καθώς ήδη σημειώσαμε, από αυτούς αναμένουμε «την καλλίστη» συμπεριφορά, συνεπώς, ενεργειακά, είναι πιθανώς οι πλανήτες που μπορούν να μας «οδηγήσουν» θετικά, σε μια σωστή και εποικοδομητική έκφραση. Πρέπει, ωστόσο, να είμαστε προσεκτικοί, γιατί, όπως θα σημειώσουμε, ακόμα και οι πλανήτες που βρίσκονται σε «καλή για την φύση τους θέση», κοντράρονται μεταξύ τους ή με άλλους, «κακεργέτες». Σε αυτήν την περίπτωση, έχουμε «πολλούς, δυνατούς» πλανήτες, να «πολεμούν». Κι αυτό, φυσικά, αντικατοπτρίζει και έναν άλλον «πόλεμο». Μέσα στην ψυχή μας(κατάθλιψη, υστερία, ψυχική αναταραχή), σε αντιπαράθεση με τον διπλανό μας (τον σύντροφο, τον γονέα, το συνεργάτη), μια ομάδα εναντίον μιας άλλης (κοινωνικά, πολιτικά), ένα κράτος εναντίον άλλου (πολεμικές συρράξεις, οικονομικός πόλεμος και σύνθλιψη μαζών), κ.ο.κ.
Ο Ήλιος στον Κριόà τα βασικά χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν την ενέργεια του Ήλιου στον Κριό είναι η παρόρμηση, η «παιδικότητα», η βιασύνη, η έλλειψη δολιότητας, ο ενθουσιασμός, η πρωτοβουλία, η τόλμη και η πρωτοπορία (αρχή του ζωδιακού), η ειλικρίνεια, όμως η δύσκολες όψεις με πλανήτες (που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο μήνα) μπορούν να δώσουν και τον πρωτογονισμό στη δράση, την άσχημη-ξεροκέφαλη επιθετικότητα, τη βία, τον επικίνδυνο εγωισμό, τη θρασύτητα και το καταστροφικό πείσμα.
Η Αφροδίτη στους Ιχθύςà εδώ η Αφροδίτη δρα με ενσυναίσθηση, συμπόνοια, αλτρουισμό και αυτοθυσία. Ωστόσο, η αυταπάτη είτε η εξαπάτηση είναι πάντα πιθανά σενάρια, μιας και η αφέλεια και η ευπιστία χαρακτηρίζουν την Αφροδίτη στους Ιχθύς. Συνεπώς, μιλάμε για μια θετική τάση και στάση προς την έννοια της αγάπης, ωστόσο συζητούμε και για έναν κίνδυνο σε υποθέσεις χρημάτων ή αισθημάτων συνδεόμενο με την όποια «ωραιοποίηση» της σκληρής πραγματικότητας, μέσα σε μια ανάγκη φυγής και σωτηρίας από αυτήν και μέσα από μια ευπιστία, η οποία γεννάται ακριβώς από αυτήν την ανάγκη.
Ο Κρόνος στο Ζυγό à ο Κρόνος στο Ζυγό, όπως έχουμε αναλύσει εκτενώς σε προηγούμενο άρθρο, δίνει την «ευκαιρία» πραγματικής και ουσιαστικής προόδου, μέσα από τις ποιότητες της δουλειάς, της ψυχρής-ψύχραιμης-ώριμης αντιμετώπισης, αλλά και της δίκαιης- αντικειμενικής άποψης πραγμάτων και καταστάσεων. Η διπλωματικότητα, η δικαιοσύνη, αλλά και η αντικειμενικότητα μπορούν να «σώσουν» καταστάσεις, όμως, όταν ο Κρόνος «συγκρούεται» με άλλους πλανήτες στη διέλευση, δεν αποκλείονται τα ιδιοτελή, αρρωστημένα κίνητρα, αλλά και η αποτυχία στο αποτέλεσμα κάθε διπλωματικής διαδικασίας. Όταν ως επιτυχία, φυσικά, ορίζουμε το «αντικειμενικά θετικό για τη συλλογική εξέλιξη» και όχι μια λύση που μπορεί να ευνοεί έναν ή λίγους βραχυπρόθεσμα. Ο Κρόνος θα συγκρουσθεί με τον Άρη στη διέλευση (άξονας «θανάτου , καταστροφών και ασφυκτικών καταστάσεων), αλλά θα παραμένει και σε σύνοδο με τον Zeus (υποθετικός πλανήτης της Uranian Σχολής του Αμβούργου), δίνοντας πιθανώς θανάτους μέσα από «στρατιωτικές επεμβάσεις» (άρης/Zeus), πυροβολισμούς, φλογοβόλες επιθέσεις, εκρήξεις, μηχανικές ενέργειες και βλάβες.  
Ο Πλούτωνας στον ΑιγόκερωàΟ πλανήτης της «μεταμόρφωσης», μέσα από έναν μεταφορικό «θάνατο» κάθε άχρηστου (σχετικά με την ουσιαστική εξέλιξη) στοιχείου και μέσα από ψυχοφθόρες και επίπονες διαδικασίες, δρα σε επίπεδο «δομών». Δομών που έχουν να κάνουν με το ζώδιο του Κρόνου, αλλά και με τον 10ο οίκο ενός ωροσκοπίου. Η εποχή, λοιπόν, όπου «θανατώνονται» πολιτικά, κοινωνικά, τραπεζικά και κρατικά συστήματα, η εποχή όπου η καθεστηκυία τάξη πραγμάτων «ξεριζώνεται», έχει ήδη ξεκινήσει από το 2008, για να ολοκληρωθεί, μέσα από πολλές, ανατρεπτικές, πολεμικές, επαναστατικές, εκρηκτικές και επικίνδυνες διαδικασίες το 2024. Ο Απρίλιος του 2011 ενέχει στοιχεία από όλες τις προαναφερθείσες διαδικασίες, όμως, καθώς στα μεσοδιαστήματα της Γερμανικής Αστρολογίας συμμετέχουν στο «παιχνίδι», τόσο ο Δίας, όσο και ο Kronus (υποθετικός πλανήτης της Uranian Σχολής του Αμβούργου), αλλά και οι Δεσμοί της Σελήνης, εδώ, πολύ περισσότερο μιλάμε για «κόντρες» και πολεμικές-εκρηκτικές- επιθετικές καταστάσεις που αφορούν την οικονομία, τα τραπεζικά συστήματα, την «πολιτική εξουσία», τη διακυβέρνηση, το νόμο και τους εκπροσώπους τους, αλλά και πλατιές μάζες ανθρώπων.
Προχωρώντας, ας δούμε τι ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν οι πλανήτες που βρίσκονται στη θέση τους, δρουν και «εκφράζονται» δηλαδή υγιώς. Και πώς μπορούν να επιδράσουν ή τι μπορεί να αντικατοπτρίζουν, εφόσον έρχονται σε κόντρα με άλλους πλανήτες.
Άρης στον Κριόà Ένας πραγματικά ισχυρός Άρης, ειλικρινής, δραστήριος, εγωιστής, ζωτικός, πολεμικός, επιθετικός, αλλά και παρορμητικός. Η κόντρα του, ωστόσο, με Ουρανό, Κρόνο και Πλούτωνα, μπορούν να φέρουν μη ελεγχόμενη επιθετικότητα και βία, αφοβία, ατυχήματα, και πολύ περισσότερο, την «ξαφνική, εξωτερική επέμβαση, επίθεση, βία», την «επαναστατική ορμή», την αντίσταση, την αστάθεια και ανισορροπία, την άρνηση ανοχής, αλλά και τα πρόωρα, παρορμητικά κινήματα.  Επίσης, μέσα σε ένα κλίμα ανατροπής, η «κατάλυση» μέσα από χρήση βίας και πολεμική ισχύ, αντικαθρεπτίζεται στο τετράγωνο Άρη/Πλούτωνα (με τον Πλούτωνα να ισοδυναμεί με το μ/δ Κρόνου/Ουρανού).
Ποσειδώνας στους Ιχθύς àεδώ μιλάμε για τον πλανήτη που πιθανώς θα μας στηρίξει ουσιαστικά μέσα στα επόμενα χρόνια. Είναι ο πλανήτης που –στην θετική του έκφανση- μπορεί να δώσει τα πνευματικά εκείνα εφόδια και ιδανικά που φαντάζουν απαραίτητα για να…σωθούμε. Ο Ποσειδώνας στους Ιχθύς μπορεί να εμπνεύσει με κίνητρο και στόχο ταυτόχρονα την συμπαντική αγάπη. Ψυχική ευαισθησία, ενσυναίσθηση, συμπόνοια, θρησκευτικά-ανθρωπιστικά κινήματα, επαφή με την ψυχή, το υποσυνείδητο, αλλά και το «σύμπαν» μέσα μας. Η ανάπτυξη της τέχνης και της φιλοσοφίας, αλλά και μιας ιδιαίτερης πνευματικότητας σε κάθε πράξη και αντιμετώπιση, μάλλον θα αποτελέσει «κλειδί» για όλους μας. Ίσως το βαθύ, ουσιαστικό συναίσθημα «αγάπης και προσφοράς», ναι, θα κάνει τη διαφορά και θα δώσει το «χέρι» σε μια εποχή ασφυξίας και ένα παρελθόν ατομισμού και ιδιοτέλειας, σε όσους θα θέλουν να το ακουμπήσουν και να το αγκαλιάσουν, για να προχωρήσουν.
Τέλος, οι πλανήτες που βρίσκονται σε ουδέτερη θέση (Ερμής- ανάδρομος-, Δίας, Ουρανός) είναι παρά ταύτα αρκετά σημαντικοί στη διέλευση του μήνα. Ας δούμε το γιατί.
Ο Ερμής βρίσκεται στον Κριό και μάλιστα σε ανάδρομη φορά, συναντώντας μετά τις 15/4 τον Άρη και τον Κρόνο με «σκληρές όψεις»à έλξη προς «καινούργια» γνώση, επιθετικός λόγος, γρήγορη και αυθόρμητη σκέψη είτε επικοινωνία, ειλικρίνεια, εφευρετικότητα. Ωστόσο, η «κόντρα» με «κακεργέτες» πλανήτες, η οποία παρατηρείται μέσα στο μήνα, καθώς και η φαινομενικά ανάδρομη φορά του πλανήτη, μπορούν να δείξουν εντάσεις, αμετρία στο λόγο, παρεξηγήσεις και λάθη στην απόφαση από υπέρμετρο αυθορμητισμό και απερισκεψία, εριστική και ειρωνική προδιάθεση που κοστίζουν, λόγια που τρέχουν πριν το μυαλό και που φέρνουν «ζημιές». Επίσης, η εμπλοκή του Ερμή με ‘Αρη/Κρόνο/ Zeus μέσα στο μήνα, δεν αποκλείεται να δείχνει υπαγόρευση και εκφοβισμό σχετικά με εκρηκτικές ενέργειες (τρομοκρατία) ή πραγματικά εκρηκτικές, θανατηφόρες ενέργειες προς εκφοβισμό.
Ο Δίας διελαύνει τον Κριό. Αν σκεφθούμε τις ποιότητες του Δία και τις συνδυάσουμε με το ζώδιο του Κριού, τότε παρατηρούμε πως μιλάμε για τυχερά, τολμηρά ανοίγματα και δυναμικές επεκτάσεις, αλλά και την πρωτοπορία στο πνεύμα, στην πολιτική και στη φιλοσοφία, όπως και την αγάπη για την ελευθερία και την ειλικρίνεια. Η κόντρα, ωστόσο, του Δία με τον Κρόνο, μπορεί δυστυχώς να λειτουργήσει είτε με την μορφή διλημμάτων σε κάποια βήματα προόδου είτε με την μορφή «διαστροφής και λανθασμένης οπτικής ή μη εποικοδομητικών αποτελεσμάτων» σε διπλωματικές διαδικασίες και τολμηρές ενέργειες της «διοίκησης», όπως και σε αψυχολόγητες – άκαιρες ενέργειες που …πέφτουν στο κενό.
Τέλος, μπορούμε να θεωρήσουμε ως σημαντικότερον όλων των παραπάνω παραγόντων, ακόμα και ως «κλειδί» των ανατρεπτικών εξελίξεων τον Ουρανό στον Κριό. Ας δούμε τι σημαίνει Ουρανός και ας μελετήσουμε για ακόμη μια φορά συνδυαστικά τις ποιότητες του πλανήτη με τις ποιότητες του ζωδίου στο οποίο διελαύνει. Ο Ουρανός είναι ο πλανήτης που συνδέεται με την επανάσταση, την εφευρετικότητα, την ευφυΐα, την εκκεντρικότητα, την αντισυμβατικότητα, την πολιτική, το «συλλογικό», την ανατροπή, το ξαφνικό, αλλά και το «ιδεολογικό-αφηρημένο».  Στον Κριό, σ’ένα ζώδιο φωτιάς, παρορμητικό, αλλά και σε ένα ζώδιο πολεμικό, που σημειοδοτεί την έναρξη, δεν θα μπορούσε παρά να σημειοδοτεί τις «ξαφνικές ανατροπές / επαναστάσεις σε συλλογικό επίπεδο, με πολιτικές ανατροπές, με έναν τρόπο επιθετικό, πολεμικό και με στόχο την ιδεολογική γέννηση «νέων», «πρωτοποριακών» μεθόδων πολιτικής». Βέβαια, εφόσον ο Ουρανός συμμετέχει στις «πλανητικές κόντρες» που αναφέραμε παραπάνω, είναι εμφανές πως συμμετέχει σ’ ένα «περιβάλλον» εκρήξεων, επεμβάσεων, πολεμικών συγκρούσεων, ατυχημάτων, τραυματισμών και επικίνδυνων ανατροπών, με πολιτικό-οικονομικό-κοινωνικό-κυβερνητικό περιεχόμενο.
Τα «δύσκολα» μεσοδιαστήματα πλανητών – σύμφωνα με το Γερμανικό σύστημα ανάλυσης του Ebertin- βρίσκονται
-       Κρόνος / Πλούτωνας (άξονας που συνδέεται με ομαδικό περιορισμό, κακοδαιμονία, κατάλυση (βίαιη) της εξουσίας, δικτατορία, αυταρχισμό, ανάγκη «αντοχής» μέσα σε «δεινές καταστάσεις»)-àστο Σκορπιό (ζώδιο «θανάτου», αποσύνθεσης, πένθους, διάβρωσης, αναγέννησης, μυστηρίου, οικονομικών-χρηματιστηρίου)
-       Κρόνος/Ουρανός-(άξονας ξαφνικού περιορισμού, δυσάρεστης-ξαφνικής έντασης)àστον Αιγόκερω (ζώδιο εξουσίας, παρασκηνίου, δομής, συστήματος, οργάνωσης)
-       Άρης/Κρόνος (άξονας θανάτου και μπλοκαρισμένης ενέργειας, αλλά και εξαιρετικής αντοχής)-àστον Αιγόκερω (ζώδιο εξουσίας, παρασκηνίου, δομής, συστήματος, οργάνωσης)
-       Άρης/Ουρανός-(άξονας επεμβάσεων, ξαφνικών γεγονότων, επανάστασης, πραξικοπημάτων)àστον Κριό (ζώδιο πολέμου, έναρξης, επίθεσης, αυθορμητισμού)
-       Άρης/Πλούτωνας (άξονας επέμβασης ανώτερης δύναμης, βίας, ανταγωνισμού, πολέμου και σύγκρουσης)-àστον Υδροχόο (ζώδιο συλλογικότητας, πολιτικής, επανάστασης, ανατροπής, ξαφνικού-αναπάντεχου, εκκεντρικότητας)
Ακόμα κι αν δεν ασχοληθούμε αναλυτικά με τις πλανητικές όψεις των αργών πλανητών (Δία/Κρόνου/Ουρανού/Πλούτωνα) και την εμπλοκή τους με τον Άρη στη διέλευση. Ακόμα κι αν μείνουμε μόνο στην τελευταία παράθεση των αξόνων της Γερμανικής Αστρολογίας του Ebertin. Θα δούμε, πως όλοι οι «παράγοντες» και οι δείκτες οδηγούν σε «ένταση, έκφραση βίας, επικίνδυνο ανταγωνισμό, ξαφνικά γεγονότα», μέσα σε μια «ατμόσφαιρα» ασφυξίας της εξουσίας (όπου κι αν αυτή υφίσταται ως θεσμός), κίνδυνο κατάλυσης θεσμών, συλλογική, επαναστατική, βίαιη επέμβαση με κίνδυνο θανάτων, αλλά και εξαιρετική ανάπτυξη κοινωνικών αντοχών στην δυναμική αυτή, μια δυναμική που οφείλεται σε «ομαδικό περιορισμό». Αυτόν, στον οποίον οδήγησαν τα οικονομικά και πολιτικά συστήματα και οι δομές παγκοσμίως. Για να φθάσουν να απειλήσουν και να απειληθούν. Με θάνατο? Ναι, γιατί μέσα από μια άλλη φιλοσοφία (Ποσειδώνας), πολύ περισσότερο ανθρώπινη (Ιχθύες), οφείλουμε να αναπτύξουμε άλλη, πιο «δίκαιη» και ώριμη κρίση απέναντι στη ζωή (Κρόνος στο Ζυγό) και φυσικά να φέρουμε καινοτόμα συστήματα πολιτικής, ανανεώνοντας το συλλογικό μας μονοπάτι (Ουρανός στον Κριό) και ξεριζώνοντας τις ψυχρές, απάνθρωπες, στείρες δομές του χθες (Πλούτωνας στον Αιγόκερω).
Για αρχή, ας ευχηθούμε ένα. Να γίνουμε ή να παραμείνουμε «Ειλικρινείς Άνθρωποι που θέλουν να περπατήσουν ξανά το δρόμο, με τον αυθορμητισμό και το καθάριο βλέμμα ενός παιδιού (Κριός)». Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. –
Marie-Denise Διαμαντή
Αστρολογική μελέτη και ανάλυση,
τηλ. 213 03 77 165
25.3.2011