Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Τι αλλαζει στις συνταξεις



Αλλαγές στην προσωρινή σύνταξη, στην εξαγορά πλασματικού χρόνου για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1/1/2011και στον τρόπο χορήγησης του ΕΚΑΣ, προβλέπονται μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο για το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, όπως είπε την Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης.

«Στόχος του νομοσχεδίου είναι να καταστήσει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας περισσότερο αποτελεσματικό και να ενισχύσει το ρόλο του στην επίλυση των εξωδικαστικών διαφορών», δήλωσε ο κ. Κουτρουμάνης, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ, που δίνεται σε δημόσια διαβούλευση από σήμερα, Δευτέρα.

Με το νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ, προωθούνται αλλαγές σε πτυχές του Ασφαλιστικού, που, σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, αποσκοπούν στη βελτίωση ορισμένων ρυθμίσεων ώστε να το καταστήσουν δικαιότερο.

Μεταξύ άλλων, προβλέπονται αλλαγές στην εξαγορά πλασματικού χρόνου για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1/1/2011.

Γι' αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων το κόστος εξαγοράς του πλασματικού χρόνου διαμορφώνεται σε 1.500 με 1.800 ευρώ ανά έτος.

Αλλαγές επίσης θα υπάρξουν και στον τρόπο χορήγησης του ΕΚΑΣ, το οποίο μετά από επανέλεγχο θα χορηγηθεί σε περισσότερους δικαιούχους, σύμφωνα τουλάχιστον με τον κ. Κουτρουμάνη.

Ακόμη, όλοι οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου που υπηρετούν στο Δημόσιο θα ενταχθούν στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ΑΔΕΔΥ ώστε να ενισχυθεί οικονομικά το Ταμείο.

Προβλέπεται επίσης η αναβάθμιση του κλιμακίου του Ταμείου Αυτοκινητιστών (ΤΣΑ), ενώ στις συντάξεις χηρείας αυξάνεται το ποσοστό απονομής σύνταξης της πρώτης συζύγου για τις αντίστοιχες περιπτώσεις.

Προσωρινή σύνταξη


Αλλαγές υπάρχουν και στον τρόπο απονομής της προσωρινής σύνταξης.

Όσοι είναι ασφαλισμένοι σε ένα κύριο φορέα ασφάλισης θα λαμβάνουν την προσωρινή σύνταξη 1,5 μήνα μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών και μετά από 2,5 μήνες όσοι είναι ασφαλισμένοι σε δύο και περισσότερους φορείς (διαδοχική ασφάλιση).

Ακόμη, οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ μπορούν να υποβάλουν δικαιολογητικά για χορήγηση σύνταξης, χωρίς να χρειαστεί να κάνουν διακοπή της δραστηριότητας μέχρι τη χορήγησή της.

Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του κ. Κουτρουμάνη, η προσωρινή θα πλησιάζει το 90% της κανονικής σύνταξης.

Η διαδικασία της έκδοσης προσωρινής σύνταξης εφαρμόζεται και σήμερα, αλλά προαιρετικά έπειτα από αίτηση του ασφαλισμένου. Η προσωρινή σύνταξη απονέμεται μέσα σε ένα μήνα, βάσει του 70% των συντάξιμων αποδοχών του τελευταίου μήνα.

Σήμερα, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ περιμένουν 8 έως και 10 μήνες για να πάρουν τη σύνταξή τους, η οποία στο 70% των συντάξεων δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ.

Η καθυστέρηση στις συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση μπορεί να ξεπεράσει και τους 18 μήνες.

Newsroom ΔΟΛ