Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Αυγή της Οδύσσειας: Συνεχίζεται ο βομβαρδισμός του Καντάφι



Αυγή της Οδύσσειας: Συνεχίζεται ο βομβαρδισμός του Καντάφι

Σε εξέλιξη είναι η μεγάλη επίθεση που έχουν εξαπολύσει από χθες βομβαρδίζοντας την Λιβύη οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία με σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας, καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά τύπου Tornado διεξάγουν αεροπορικές επιδρομές στη χώρα της Βόρειας Αφρικής. «Αυτό που κάνουμε είναι αναγκαίο, νόμιμο και δίκαιο» δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Επιπλέον σύμφωνα με πηγές,βόμβες και πύραυλοι έπεσαν κοντά σε χώρο που πιστεύεται ότι διέμενε ο Καντάφι ενώ το CBS αναφέρει πως οι Αμερικάνοι χρησιμοποίησαν 3 βομβαρδιστικά αεροπλάνα τύπου Β-2, ρίχνοντας 40 βόμβες στην μεγαλύτερη αεροπορική βάση της Λιβύης.

Εντωμεταξύ, αργά το βράδυ του Σαββάτου και τα ξημερώματα της Κυριακής, πλήγμα σε 20 στρατηγικούς στόχους του Καντάφι κατάφεραν οι ΗΠΑ και τα συμμαχικά σκάφη εκτοξεύοντας περισσότερους από 110 πυραύλους από 11 αμερικανικά και 10 συμμαχικά πολεμικά πλοία.
Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οι πύραυλοι έπληξαν κυρίως την αεράμυνα του Καντάφι, αλλά και στρατηγικά σημεία στην Τρίπολη και την πόλη Μισράτα, για να διευκολύνουν τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που ελέγχουν τον εναέριο χώρο της Λιβύης αλλά και για να πλήξουν την ικανότητα του συνταγματάρχη Καντάφι να ασκήσει περισσότερη βία στους εξεγερμένους.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι 48 νεκροί και 150 τραυματίες λέει η λιβυκή τηλεόραση, χωρίς οι αριθμοί να επιβεβαιώνονται από άλλες πηγές.

Την ίδια ώρα στην ανατολική Μεσόγειο έχουν συγκεντρωθεί ή αναμένονται ισχυρές δυνάμεις από τις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση που ονομάστηκε «Αυγή της Οδύσσειας» (Odyssey Dawn).
Μαχητικά αεροσκάφη, υποβρύχια και σκάφη επιφανείας δυτικών κρατών, με την υποστήριξη αραβικών κρατών, λαμβάνουν μέρος στις επιχειρήσεις .
Το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle βρίσκεται στις γαλλικές ακτές στη Μεσόγειο και αναμένεται να πλεύσει σήμερα προς τη Λιβύη. ΑΜεταφέρει 15 μαχητικά και συνοδεύεται από τρεις φρεγάτες, ένα πλοίο ανεφοδιασμού κι ένα υποβρύχιο.
Στις ακτές της Λιβύης πλέουν επίσης δύο φρεγάτες, οι HMS Cumberland και HMS Westminster, που μπορούν να λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις.