Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Ο ιος του δυτικού Νείλου "χτύπησε" στην Μακεδονία . Έξαρση των κρουσμάτων εγγεφαλίτιδας

Τον ιό του δυτικού Νείλου ανίχνευσαν επιστήμονες σε μη αποδημητικά πτηνά στην Κεντρική Μακεδονία, όπου καταγράφηκαν και τα περισσότερα κρούσματα της νόσου το περασμένο καλοκαίρι. Το γεγονός προκάλεσε ανησυχία στους ειδικούς, αφού δημιουργεί νέα δεδομένα σχετικά με την πιθανότητα διατήρησης του ιού στο περιβάλλον και την πιθανή διασπορά του μέσω μη αποδημητικών πουλιών.
Γενετικό υλικό του ιού του δυτικού Νείλου εντοπίστηκε σε καρακάξα, κοντά στο χωριό Τρίλοφος της Θεσσαλονίκης, το Σεπτέμβριο του 2010, ενώ αντισώματα κατά του ιού βρέθηκαν στο 20% των περίπου 100 κορακοειδών, τα οποία συγκεντρώθηκαν σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, κατά τις κυνηγετικές περιόδους 2009-2020 και 2010-2011, για τις ανάγκες έρευνας που διεξάγεται στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Προγράμματος WildTech.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα του αναπληρωτή καθηγητή Ιολογίας και Ιογενών Νοσημάτων του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χαράλαμπου Μπιλλίνη, και της ομάδας του, που παρουσιάστηκε στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κτηνιατρικής Παραγωγικών Ζώων, Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης και Προστασίας του Καταναλωτή, το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
261 περιστατικά
Στη χώρα μας, και συγκεκριμένα στην Κεντρική Μακεδονία, παρατηρήθηκε έξαρση κρουσμάτων εγκεφαλίτιδας, οφειλόμενης στον ιό του Δυτικού Νείλου. Συνολικά επιβεβαιώθηκαν 261 περιστατικά, εκ των οποίων τα 191 παρουσίασαν νευρολογικά συμπτώματα, ενώ τα 34 ήταν θανατηφόρα.
Η εξήγηση που δίνουν οι επιστήμονες για την έξαρση στην Κεντρική Μακεδονία είναι πως η περιοχή στην οποία παρατηρήθηκε η πλειονότητα των κρουσμάτων (νομοί Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Κιλκίς)
χαρακτηρίζεται από την παρουσία σημαντικών υδροβιότοπων, όπου σταματούν αποδημητικά πουλιά κατά τη μετανάστευσή τους προς την Αφρική. Τα πτηνά θεωρούνται δεξαμενή του ιού στη φύση, παρουσιάζοντας, σε περίπτωση μόλυνσής τους, ιαιμία ικανή να επιτρέψει τη μετάδοσή του σε κουνούπια, άρα και την έναρξη ενός κύκλου μετάδοσης (πτηνά-κουνούπια-πτηνά), ο οποίος μπορεί να συμπεριλάβει και τον άνθρωπο. Σε αυτόν τον κύκλο μετάδοσης μπορούν να συμμετάσχουν αποδημητικά αλλά και ενδημικά πτηνά, με τα ενδημικά να δύνανται να συμβάλουν στη «διατήρηση» του ιού σε μία περιοχή.
Σιωπηλός...
Το ενδεχόμενο που τρομάζει τους επιστήμονες είναι ο ιός να παραμένει «σιωπηλός», να διατηρείται, δηλαδή, σε έναν κύκλο μετάδοσης μεταξύ πτηνών και κουνουπιών, έως ότου κατάλληλες συνθήκες επιτρέψουν την έξαρση κρουσμάτων σε ανθρώπους...
Πηγή: Αγγελιοφόρος